Zapraszamy na kolejne spotkanie w cyklu seminariów otwartych "Użytki badawcze z teorii praktyk społecznych", które odbędzie się w w czwartek 9 marca o godzinie 17:00. Podczas seminarium zaprezentowane zostaną dwa referaty osób związanych z Laboratorium Praktyk Społecznych przy Instytucie Socjologii Uniwersytetu Jagiellońskiego. Seminarium odbędzie się w formie hybrydowej: w sali 107, budynek D, na Kampusie Ogrody UAM, ul. Szamarzewskiego 89, a także na MS Teams.

 

Dr hab. Ewa Kopczyńska, prof. UJ, wygłosi wystąpienie pt. "Jedzenie i inne rzeczy w sojuszach dla zmiany społecznej". Natomiast dr hab. Andrzej Bukowski, prof. UJ, przedstawi referat pt. "Nowe technologie w praktykach komuniacyjnych seniorów w czasie pandemii".

Link do spotkania: Seminarium 9.03.2023 - dr hab. Ewa Kopczyńska, prof. UJ "Jedzenie i inne rzeczy w sojuszach dla zmiany społecznej", dr hab. Andrzej Bukowski, prof. UJ "Nowe technologie w praktykach komunikacyjnych seniorów w czasie pandemii"

Spotkanie jest częścią cyklu seminariów otwartych Zakładu Teorii i Badań Praktyk Społecznych Wydziału Socjologii UAM: seminaria otwarte "Użytki badawcze z teorii praktyk społecznych".

 

dr hab. Ewa Kopczyńska, prof. UJ "Jedzenie i inne rzeczy w sojuszach dla zmiany społecznej"

Oddolne działania naprawcze, podejmowane w różnych miejscach systemów żywnościowych, są oparte na aktywistycznym zaangażowaniu ludzi, rzeczy, znaczeń, porządków i aktów konsumpcji. Śledząc złożenia, które w tym zaangażowaniu się zawiązują i rozpadają, można wyjaśnić kierunki i logiki zmiany, której podlegają współczesne żywnościowe światy. W tym wyjaśnieniu pomocne jest uwzględnienie pracy i roli rzeczy, składających się na praktyki żywieniowe, na przykład palet na wózkach widłowych, terminali płatniczych, programów do rozliczania darowizn, roślinnych kotletów, scenariuszy miejskiego popołudnia, obrusów i etykiet na puszkach z fasolą.

Ewa Kopczyńska pracuje w Instytucie Socjologii Uniwersytetu Jagiellońskiego. Realizuje badania poświęcone zrównoważonej konsumpcji, różnorodności systemów żywnościowych, oddolnym procesom transformacyjnym w obszarze żywności i nieformalnym praktykom żywnościowym. Obecnie zaangażowana jest w dwa projekty międzynarodowe (https://foodiverse.eu/ oraz https://planeat-project.eu/) oraz w szereg działań związanych z ulepszaniem lokalnego środowiska żywnościowego. Niedawno opublikowała książkę „Jedzenie i inne rzeczy, Antropologia zmiany w systemach żywnościowych" (Wydawnictwo UJ, Kraków 2021).

Kopczyńska

 

dr hab. Andrzej Bukowski, prof. UJ "Nowe technologie w praktykach komunikacyjnych seniorów w czasie pandemii"

Badania nad wykorzystaniem przez seniorów komunikatorów internetowych (platform wideo) w trakcie pandemii ujawniły, że w porównaniu z tradycyjną komunikacją bezpośrednią nowe formy wykazują istotne dla seniorów różnice w zakresie: (1) kontroli nad "fasadą osobistą", intymności i prywatności; (2) spontaniczności, ekspresyjności, bezpośredniości oraz fizyczności; (3) relacji społecznych (zażyłości, statusu społecznego, integracji/wykluczenia). W wyniku technologicznej ingerencji powstają w istocie nowe praktyki komunikacyjne jako odrębne "złożenia" elementów materialnych, znaczeniowo-symbolicznych i kompetencyjnych, co niesie istotne konsekwencje zarówno dla samych seniorów, jak i dla działających na ich rzecz instytucji. 

Andrzej Bukowski pracuje w Instytucie Socjologii Uniwersytetu Jagiellońskiego.  Jego główne zainteresowania obejmują problematykę regionalizmu, rozwoju lokalnego i regionalnego, demokracji lokalnej i społeczeństwa obywatelskiego, studiów miejskich oraz teorii socjologicznej ze szczególnym uwzględnieniem podejść neoinstytucjonalnych i teorii zorientowanych ku praktykom. Był uczestnikiem i koordynatorem wielu projektów naukowych finansowanych ze środków Komitetu Badań Naukowych, Unii Europejskiej, Banku Światowego i innych instytucji. Obecnie zajmuje się zastosowaniem teorii praktyk społecznych w różnych obszarach badawczych (https://socjologia.uj.edu.pl/nauka/lps).

Bukowski